Als ik in opdracht voor jou aan de slag ga met het ontwerpen van grafische online en offline uitingen, ontvang je van mij diverse bestanden voor zowel druk als het web. Maar wat kun je nu precies met deze bestanden? 

Bestanden geschikt voor het web

De grafische ontwerpen die jij van mij ontvangt zijn altijd onder te verdelen in online- en drukkwaliteit. Online worden vaak .JPEG en .PNG bestanden gebruikt. In principe gebruik je .JPEG bestanden voor afbeeldingen met kleine details of kleuren, zoals de foto’s van je camera. .PNG bestanden worden vaak toegepast bij logo’s of iconen waarvan de achtergrond transparant is. Het is natuurlijk niet zo mooi als jouw logo een witte achtergrond heeft wanneer je deze op een foto wilt gebruiken ;). 

Verschil RGB en CMYK

Daarnaast gebruik ik RGB kleuren in ontwerpen geschikt voor beeldschermen en CMYK kleuren voor drukwerk. RGB kleuren zijn over het algemeen wat feller dan CMYK kleuren. Wanneer jij jouw digitale logo dus vergelijkt vanaf jouw beeldscherm met bijvoorbeeld jouw gedrukte logo kan hier dus een klein kleurverschil in zitten. 

Bestanden geschikt voor drukwerk

Voor drukwerk geef ik .AI, .EPS en .PDF bestanden vrij wanneer jij door mij een ontwerp, zoals een visitekaartje of logo, laat ontwerpen.  

.AI betekent voluit Adobe Illustrator. In dit programma ontwerp ik de logo’s voor mijn klanten, maar teken ik ook de illustraties. Dit programma is gebaseerd op vectoren wat betekent dat de kwaliteit niet achteruit gaat bij het vergroten of verkleinen van het beeld. Dit is tevens het bronbestand waar mijn auteursrecht op rust en ontvang je alleen als dit schriftelijk overeen is gekomen in de offerte. 

Vaak kun je dit bestand zelf ook niet openen (mits je Adobe hebt). 

Uiteraard ontvang je van mij wel alle overige bestanden die jij nodig hebt voor het aanleveren van drukwerk zoals .EPS en PDF. Voor online uitingen ontvang je meestal van mij een .PNG, JPEG en .SVG.

Per ontwerp verschilt het ook welke bestandsformaten je ontvangt. Je ontvangt natuurlijk alleen de bestanden die je daadwerkelijk nodig hebt ;).

Nog even op een rijtje

  • .AI: Dit is een Adobe Illustrator bestand waarin ik jouw logo of illustratie maak. Dit is een vector programma wat inhoudt dat de kwaliteit niet achteruit gaat bij het vergroten of verkleinen van het beeld. Dit is tevens het bronbestand waarin alle ontwerplagen in tact blijven.
  • .EPS: Dit is een grafisch bestand en wordt voornamelijk gebruikt voor logo’s en illustraties. Dit is geschikt voor het bedrukken/beletteren van logo’s en illustraties. Side note: als een .EPS bestand gemaakt is in Illustrator kun je het bestand vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Wanneer een .EPS bestand gemaakt is in Photoshop kan dit niet.
  • .PDF: Dit is een standaard formaat voor het uitwisselen van je documenten. Vanuit de Adobe programma’s kun je een hoge of lage resolutie (geschikt voor e-mail) PDF maken. Voorbeeld: Jouw visitekaartje ontvang je als een drukwerk PDF.
  • .SVG: Vector illustraties gemaakt met Adobe Illustrator kunnen op deze manier op het web geplaats worden zónder kwaliteitsverlies en zijn tevens schaalbaar. Dit gebruik je bijvoorbeeld om jouw logo scherp op jouw website te laden.
  • .JPEG: ook wel joint photographic experst group genoemd, zijn bestanden die makkelijk zijn te verkleinen, waardoor je ze makkelijker kunt sturen via e-mail. .JPEG bestanden zijn geschikt voor beeldschermen en niet voor drukwerk.
  • .PNG:  ofwel portable network graphics zijn bestanden die ietsjes ‘zwaarder’ zijn dan .JPEG bestanden en hebben meestal een transparante achtergrond. Dit zie je vaak bij logo’s en illustraties. PNG’s zijn ook geschikt voor beeldschermen, maar niet voor drukwerk.

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs kunnen maken in de verschillende bestanden die jij ontvangt van een Grafisch Vormgever. Heb je hier vragen over? Of heb jij een bestand op jouw computer staan waarvan je je afvraagt wat je ermee moet en waar het geschikt voor is? Stuur me dan gewoon even berichtje op Instagram of mail mij via het contactformulier op mijn website. 

Tot de volgende blog!

Liefs Garcella

X